דסקטופ

א' 02 יול' 2023

מובייל

בפורטוגל פועלים לצורך מיגור הניסויים בחיות


בתקופה שבה מדברים על "עידן חדש של מדע", סטודנטים ואנשי מקצוע בפורטוגל מגלים דאגה גוברת לגבי ניסויים בבעלי חיים. בשיחה שקודמה בפקולטה למדע, אוניברסיטת פורטו, ביום שני האחרון (13), מומחים דנו בחלופות, צמצום השימוש בבעלי חיים ומזעור סבלם

מדי שנה, אלפי בעלי חיים משמשים לניסויים. במקביל, נרשמה דאגה  גוברת לרווחת  בעלי חיים  על ידי הקהילה האקדמית והמדעית. כדי לדבר על הנושא,  הפקולטה למדעים של אוניברסיטת פורטו (FCUP)  אירחה, ביום שני האחרון (13), דיון שאורגן על ידי  קבוצת הסטודנטים לביוכימיה של הפקולטה למדעים של אוניברסיטת פורטו  (NEBQUP).

Inês Sousa Real נשיאת המפלגה PAN אינס סוזה ריאל

כדי לנתח נקודות מבט שונות, הפאנל הפגיש את  אינס סוזה ריאל , נשיאת מפלגת האנשים, החיות והטבע (PAN),  אנה אולסון , חוקרת וחלוצה ביישום רווחת בעלי חיים בפורטוגל,  איזבל לופס , חברת הוועדה האחראית לניסויים ורווחת בעלי חיים של המחלקה לביולוגיה, אוניברסיטת אביירו,  נונו פרנקו , סגן נשיא האגודה הפורטוגלית למדעי בעלי חיים במעבדה, ואנה  פולה מרטינס , טכנאית בכירה באגף לרווחת בעלי חיים של המנהל הכללי למזון ו וטרינרי (DGAV). המנחה הייתה  פאולה פריירה, חבר בוועדת המעקב של מתקן החיות של המכון למדעי ביו-רפואי Abel Salazar (ICBAS).

נושאים כמו האפשרות  להחליף סוג זה של ניסויים  בשיטות  שאינן בבעלי חיים ,  צמצום השימוש בבעלי חיים וצמצום  הסבל  במהלך פרוצדורות היו הנושאים הרלוונטיים ביותר על הפרק.

למרות הדעות השונות, יש מושג אחד, שהוזכר על ידי כל הדוברים, עם דעה חיובית פה אחד – יישום  מדיניות ה-3Rs. חקיקה זו  משלבת התחייבויות להחלפת בעלי  חיים  בשיטות חלופיות, הפחתת  מספר בעלי החיים, וחידוד , או שיפור, של הנהלים המשמשים על מנת למזער סבל, כאב או נזק מתמשך.

באשר להחלפה, אנה אולסון, מסבירה כי יש נטייה לחשוב על  המושג ניסויים בבעלי חיים  בצורה רדוקטיבית מדי – כלומר להגביל אותו לנעשה במעבדות למען  בריאות האדם . בניגוד למיתוס הזה, החוקר נזכר שישנם גם ניסויים שבהם יצורים הם  מושא למחקר לטובת מינם .

בהקשר זה, אולסון מוסיף כי על ידי ביטול שיטה זו לחלוטין, החלפתה בחלופות בתאים  אנושיים  או  מתנדבים אנושיים , אנו עשויים  להזניח  כמה  תחומים חשובים  שבהם   חוקרים בעלי חיים .

איזבל לופס, שעובדת כעת על  הערכת סיכונים של תרכובות כימיות בדו-חיים  , מכירה בכך שלעת עתה, לא ניתן לבצע מחקר ללא שימוש בבעלי חיים. החוקרת מנסה, במידת האפשר, להחזיר את הדו-חיים לבית הגידול שלהם לאחר הניסוי – אך היא מצטערת על חוסר הידע על המינים הללו מצד וטרינרים, שיכולים לעזור להחזיר עוד יותר דגימות לסביבתם.

עם זאת, המורה מציינת כי עם התפתחותן של מתודולוגיות חלופיות ניתן לצפות שבעתיד  השימוש  בתרגול יפחת משמעותית  , גם בהערכה מסוג זה.

כדי  לצמצם  ניסויים בבעלי חיים  , וכתוצאה מכך,  סבל בלתי מוצדק , מנהיג PAN נזכר בחלופות כמו עידוד  צילום נהלים  על מנת  להקל על הפצת הידע  ולהפחית  את מספר הניסויים . יתרה מכך , היא אומרת שצריך להתמקד במדיניות  ציבורית  המאפשרת השקעה  בחדשנות ובחקירה  של  מודלים אלטרנטיביים  במבחנה.  

נונו פרנקו היה נחרץ לגבי  הצורך  בניסויים בבעלי חיים, ונזכר בהתקדמות  הרפואה לאורך ההיסטוריה שנבעה מנוהג זה . בהתערבותו הזכיר את התרומה שנתנה פרקטיקה זו לפרוצדורות כירורגיות בבני אדם, לתרופות אנטי-אלרגיות, לאנטיביוטיקה ולחיסונים.

במסגרת זו הזכיר החוקר, כדוגמה,  שימוש בבעלי חיים לייצור החיסונים נגד קוביד-19  שהציל, לדבריו, את חייהם של כ-20 מיליון בני אדם. למרות יחס הלחץ שפרוצדורות מסוימות עלולות לגרום לבעלי החיים, נונו פרנקו מעיד שהוא והחוקרים המשתמשים באותה מתודולוגיה לוקחים בחשבון את התקנות ומנסים לגרום להם את הסבל המינימלי האפשרי.

תפקידם של בעלי חיים במדע: "למצב הנוכחי יש פוטנציאל  להשתפר"

בשנת 2022,  הנציבות האירופית  פרסמה  דו"ח  על הסטטיסטיקה של השימוש בבעלי חיים למטרות מדעיות במדינות החברות באיחוד האירופי ובנורווגיה במהלך 2019. בפורטוגל  לבדה  ,  79,447 בעלי חיים  שימשו בניסויים באותה תקופה. עכברים, חולדות, דגים, חזירי ניסיונות, ארנבות, כלבים, חתולים, חזירים ודו-חיים הם מהמינים הנפוצים ביותר.

 

הגנת בעלי חיים מתחילה בבתי הספר ומתרחבת גם בחקיקה

יתר על כן, Inês Sousa Real מציינת את  חוסר השקיפות בתחום המחקר באמצעות ניסויים בבעלי חיים : "דו"ח עדכני של האיגוד האירופאי שמעריך ניסויים בבעלי חיים ורווחת בעלי חיים אומר לנו שרק  26% מהפקולטות והחוקרים באיחוד האירופי חושפים נתונים בצורה שקופה ", היא אומרת.

נשיא ה-PAN הציע גם להשקיע בשיטות אחרות  בחינוך . "כשאנחנו מסתכלים על  הפקולטות לרפואה וטרינרית , אנחנו רואים שהם  ממשיכים להשתמש בחיות לוויה  כדי להסביר נהלים לסטודנטים", היא מציינת. היא מוסיפה כי מוסדות אלה "צריכים לשמש מעתה כבתי חולים ציבוריים", ולאפשר "למידה בפיקוח מורים", המשמרת את ההיבט החינוכי, ללא "הליכים מיותרים".

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

[email protected]

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן