"עברנו לגור בפורטוגל, למדנו לנשום עמוק, להיות סבלניים ולזכור שהכל מסתדר"

רעות (28) וסרגיי (33) התאהבו בעיר פורטו שבפורטוגל ועשו את מה שלא הרבה מעזים: הם החליטו לארוז ולעבור לגור בה. אחרי שהתמקמו, הם לומדים את העיר דרך הרגליים, מספרים על היתרונות והחסרונות של הצעד האמיץ וגם חולקים כמה טיפים למתחילים

על פניו, אף אחד לא היה יכול לצפות את הצעד הבא של בני הזוג רעות (28) וסרגיי (33).

רעות, במקור מראשון לציון, עובדת אדמיניסטרציה במוסד אקדמי. סרגיי נולד בקזחסטן ועלה לישראל בגיל 4, עם משפחתו שהתמקמה בעיר רחובות. בבגרותו הוסמך כהנדסאי חשמל. השניים נישאו וניתן היה לצפות שימשיכו במסלול "הרגיל" כמו שאר בני גילם, אבל אז התרחשה תפנית בעלילה: רעות וסרגיי החליטו לעבור לעיר פורטו בפורטוגל, בה הם מתגוררים כיום.

למה בעצם הגעתם לפורטוגל?

רעות: הרומן עם פורטוגל התחיל על אש קטנה. הרעיון עלה כשקיבלתי את הדרכון הפורטוגלי שלי, לפני כשנתיים. במקביל, אחרי שהתחתנו, חשבנו: "מה השלב הבא?" ולשנינו היה ברור שאנחנו רוצים הפסקה מהמרוץ וליצור חוויות. התחלנו לקרוא על הנושא ולהתעניין בסיפורים של אנשים שעשו את הצעד. לאט לאט התחלנו להפנים את המשמעות ולסמן את הזמן הנכון עבורנו. בסופו של תהליך טסנו לכאן ממש לא מזמן, בנובמבר 2022.

למה דווקא העיר פורטו?

רעות: כשביקרתי בפורטוגל כדי לקחת את הדרכון שלי, הגעתי לפורטו והרגשתי שזה מקום שיכול לספק לנו נחיתה טובה. לפני המעבר גם קראנו ולמדנו עוד על העיר והתאהבנו בה. יש בה שילובים של תרבויות ואנשים, מגוון תרבותי, שירותים של עיר לצד מבנים היסטוריים. זה הרגיש נכון.

איך היה יום המעבר?

רעות וסרגיי: זה היה מסע שהרגיש כאילו הוא נמשך חיים שלמים. עברנו לכאן עם החתולים שלנו, פוטין וסנואו. לא רצינו להקשות עליהם עם טיסת קונקשן ולא היתה טיסה ישירה לפורטו. אז טסנו לליסבון, שם שכרנו רכב, נסענו לפורטו והגענו לדירה זמנית ששכרנו.

במה אתם עובדים, איך מתפרנסים אחרי מעבר שכזה?

רעות: אני ממשיכה לעבוד במקום העבודה הישראלי שלי, מרחוק. סרגיי נמצא בתהליך הקמת עסק בתחום הקרמיקה והאמבטיות. אגב, אם אתם בפורטוגל וצריכים אשי מקצוע בתחום, עם ידי זהב, סרגיי הוא הכתובת.

מה אתם עושים בזמן הפנוי?

סרגיי: ממשיכים להכיר את פורטו, בעיקר דרך הרגליים והקיבה…

ספרו לנו עוד על סגנון החיים, על אופי המקום, למי הוא מתאים לדעתם?

רעות וסרגיי: אנחנו מרגישים שפורטוגל היא מדינה שמשרה רוגע, זה אחד הדברים שמשכו אותנו אליה. בעינינו, בפורטו עצמה, בולט השילוב בין החדש לבין הישן. יש פה אנרגיות של עיר מודרנית אבל גם הרבה מהתרבות העתיקה יותר. גרים כאן מקומיים ותיקים, לצד מהגרים ואוכלוסיות שונות ומגוונות. העיר יכולה להתאים את עצמה לכל אחד ואחת: לרווקים, לזוגות צעירים, למשפחות ולמבוגרים יותר.

מה אתם, אישית, הכי אוהבים במקום?

רעות: למשל, את אומנות הרחוב. העיר מעוטרת בכתובות גרפיטי, שלחלקן יש סיפור ואמירה. יש מבנים ייחודיים ומרשימים ותרבות מפותחת של בתי קפה ומאפיות שפזורות בכל רחבי העיר. חנויות הספרים העתיקות בעולם נמצאות בפורטו, כולל חנות הספרים יפהפייה שידועה גם בזכות הביקורים של הסופרת ג'יי קיי רולינג, מחברת סדרת "הארי פוטר". כמעריצה מושבעת של הסדרה, שימח אותי שהעיר אימצה לעצמה סממנים רבים מתוכה.

מה אתם פחות אוהבים בפורטו?

רעות וסרגיי: העליות המאתגרות בעיר. חסרים לנו מסלולי הליכה נוחים שאפשר לצעוד בהם, בעיקר לנוכח כמות המאפיות ובתי הקפה שמצריכים לשמור על פעילות ספורטיבית…

היינו שמחים גם אם היו יותר פארקים ירוקים.

ספרו על הביורוקרטיה, איך חוויתם את תהליך הקליטה עד שהתמקמתם?

רעות וסרגיי: הביורוקרטיה בפורטוגל מתישה! במקרה שלנו, רק לרעות יש דרכון פורטוגלי, לכן נדרשנו להסדיר רישום נישואין ולהתחיל בתהליך שנקרא "איחוד משפחות", כדי שסרגיי יוכל להישאר בפורטוגל באופן חוקי ולקבל תושבות. אנחנו עדיין בעיצומם של התהליכים הביורוקרטיים, מנסים לא לפספס שום דבר חשוב, להירשם בכל המוסדות הציבוריים הרלוונטיים ולפתוח חשבון בנק בצורה שמתאימה גם למי שאינם דוברי פורטוגזית כשפת אם. בנוסף, אנחנו משתדלים להצטרף למועדוני צרכנות כדי לעשות קניות בחוכמה.

מניסיון, לאחרים אנחנו ממליצים לנסות לארגן כמה שיותר מסמכים כבר בארץ, לפני המעבר. חשוב להתייעץ עם אנשים שעברו את התהליך או נמצאים בו. בעיקר, למדנו שכדאי לנשום עמוק ולהיות סבלניים. בסוף, זה משתלם.

איך שירותי הבריאות?

למזלנו, עוד לא נזקקנו לשירותי בריאות אבל עשינו ביטוח בריאות פרטי למקרה שנצטרך.

איזה יחס קיבלתם מהמקומיים? יש לכם חברים? השתלבתם בקהילה?

רעות וסרגיי: הפורטוגזים אנשים מאוד נחמדים ונעימים. למרות מחסום השפה, לרוב הם עושים מאמץ לתקשר ומשתדלים לעזור כשצריך. בזמן הקצר שאנחנו פה, כבר הכרנו חבר'ה ישראלים ואפילו השתתפנו בהדלקת נרות חנוכה בבית כנסת. עם, זאת, אנחנו מבינים שהשתלבות חברתית היא תהליך ואנחנו עדיין בשלב ראשוני של התאקלמות. בהזדמנות זו, אם אתם ישראלים שמגיעים לפורטו, מוזמנים לבוא להגיד שלום.

אמנם אתם רק זמן קצר בפורטוגל, אבל הספקתם לפגוש מאז המעבר את המשפחה מישראל?

רעות וסרגיי: כן, המשפחה של רעות הגיעה לביקור שבוע אחרי המעבר. היה מאוד מרגש וכיף להיפגש. הם יגיעו שוב בפסח ואמא של סרגיי תגיע בחג השבועות.

בחרנו לעבור ליעד אירופאי, קרוב יחסית לישראל, בין היתר בשל הקירבה והעובדה שמשפחה וחברים מישראל יוכלו לבוא לבקר כאן, ואנחנו נבקר אותם.

למי הייתם ממליצים לעשות צעד דומה?

רעות וסרגיי: למי שחולמים לנסות לחיות במקום אחר, למי שרוצים "להוריד רגל מהגז" ולמי שאוהבים פשטות ורוגע, שקיימים בפורטוגל בשפע. חשוב לדעת שפורטוגל היא לא אחת המדינות היותר מפותחות באירופה, אבל מי שזה מתאים לו, יכול ליהנות מזה. אנחנו חושבים שפורטוגל היא רב גונית ויכולה להתאים כמעט לכולם, רק צריך לבחור מקום וסגנון חיים.

מה הטיפ הכי חשוב לישראלים שנמצאים לפני מעבר לפורטוגל?

רעות וסרגיי: לשחרר, "לבחור את הקרבות" שלכם בתהליך הזה. כדאי לדעת מראש שהמעבר הוא תהליך די מסורבל ולהשלים עם זה. להיות סבלניים ולחגוג את ההצלחות הקטנות שבדרך.

תישארו בפורטוגל לתמיד, או רק בינתיים?

רעות וסרגיי: זו ה-שאלה בהא הידיעה. נכון להיום, אנחנו מטיילים, בודקים את השטח, נהנים ומנסים לבנות שגרת חיים. אנחנו לא יודעים מה יהיה בהמשך ובינתיים החלטנו שלא להחליט.

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם