רשויות מקומיות, אתרי תיירות וגופים בסקטורים החקלאי והתעשייתי, בין היתר, צריכים לאמץ אמצעים למניעה ובקרה של היתוש המעביר את וירוסי זיקה ודנגה, שכבר זוהה בפורטוגל, ממליץ ה-DGS.

בהנחיה שפורסמה באתר האינטרנט שלה, המנהל הכללי לבריאות (DGS) מציין כי, לאור זיהוי המין הפולש Aedes albopictus בקהילות ועיריות שונות בפורטוגל היבשתית, חשוב לחזק מנגנוני מניעה ובקרה שמטרתם להפחית את השפע או לחסל מין זה של יתוש.

לפי ה-DGS, הזיהויים האחרונים של היתוש הפולש בפורטוגל מתאימים לרמת סיכון 1 (צהוב), בסולם של 0 עד 3, המוגדר בהתאם לתרחישים השונים לגבי נוכחות יתושי Aedes וזיהוי מקרי מחלה, כפי שהוגדר בתוכנית הלאומית למניעה ובקרה של מחלות המועברות על ידי וקטורים.

"על בסיס הניתוחים האנטומולוגיים של רשת REVIVE, לא נמצאו פתוגנים ביתושים עד כה, ולא דווח על מקרים מקומיים של מחלות שעבורן הווקטור מוסמך," הוא מציין.

פעילויות מניעה ובקרה של וקטורים מערבות סקטורים שונים, כולל רשויות מקומיות, תיירות, מלונאות, סביבה, רפואה וטרינרית, חקלאות, תעשייה ומסחר, בין היתר, המשלימות את מאמצי מגזר הבריאות למניעה ובקרה של מחלות המועברות על ידי היתושים Aedes albopictus ו-Aedes aegypti, כגון קדחת דנגה, צ'יקונגוניה, זיקה, קדחת צהובה, שכולן חייבות בדיווח, וזיהום על ידי הטפיל דירופילריה.

בקרת וקטורים של Aedes albopictus כוללת התערבויות במחזור החיים של היתוש, הכולל את השלבים המימיים (ביצים, זחלים וגלמים) והיבשתיים (שלבי היתוש הבוגר).

התערבות סביבתית פיזית היא השיטה העיקרית לבקרת וקטורים, הדורשת התערבויות רב-מגזריות לזיהוי וחיסול אתרי רבייה (מקומות ומכלים שיכולים לשמש כבתי גידול לביצים וזחלים של יתושים) ויישום של קוטלי זחלים ובוגרים עשוי להיות נחוץ גם כן, בהתאם לרמת הסיכון המוערכת על ידי שירותי בריאות הציבור.

באזורים עם זיהוי מאושר של יתושי Aedes (רמה 1), יש להבטיח את האיתור ומיפוי, עדיף עם גיאו-התייחסות, של מקומות בהם אתרי רבייה עלולים להוות סיכון להתרבות יתושים.

באחריות הרשויות המקומיות למפות מבנים ציבוריים ופרטיים שעלולים להיות אתרי רבייה, המפוזרים בכל אזור ההתערבות שלהם.

אנשים המעורבים במניעה ובקרה של וקטורים צריכים ללבוש בגדים המכסים את כל הגוף ולהשתמש בדוחה חרקים.

בכל פעם שיש שינוי ברמת הסיכון, רשת שירותי בריאות הציבור אחראית להודיע על שינוי זה ולקדם את האמצעים המתאימים עם גופים שותפים, בהתבסס על הנחיה זו ומסמכים אחרים שעשויים להיות מונפקים על ידי ה-DGS.

"מחלות המועברות על ידי יתושים הן בעיה עולמית מתפתחת בבריאות הציבור שעשויה להוות מצב חירום בפורטוגל ומעבר לגבולות," אומר ה-DGS, ומדגיש כי "הניידות הבינלאומית המוגברת של אנשים, סחורות ובעלי חיים, בשילוב עם שינויי האקלים, הם גורמים התורמים להתפשטות היתושים הפולשים והתרחשות מקרי מחלה כתוצאה מכך."

נוכחות יתושי Aedes הפולשים בפורטוגל החלה עם זיהוי Aedes aegypti במדיירה בשנת 2005. המין Aedes albopictus הוכנס ליבשת בשנת 2017 בצפון (פנפיאל), בשנת 2018 באלגרבה (לולה) ובשנת 2022 באלנטז'ו (מרטולה).

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם