הכללים החדשים להגירה לפורטוגל, שהוכרזו ביום שני, נכנסו לתוקף ב-00:00 היום, לאחר פרסום השינויים החוקיים ב-Diário da República.
צו החוק שפורסם "מתקן את חוק מס' 23/2007, מה-4 ביולי, ומבטל את הליכי אשרת השהייה המבוססים על הבעת עניין". תיקון משנת 2017 לחוק הזרים אפשר, "באמצעות הבעת עניין, להסדיר את השהייה בשטח הלאומי, באמצעות עיסוק בפעילות מקצועית כפופה או עצמאית, ללא אשרה בתוקף למטרה זו", תחת חלקים מסעיפים 88 ו-89.
בצו החוק שפורסם כעת, הממשלה סבורה כי "האפשרות להסדיר מהגרים שלא היו ברשותם אשרת מגורים קונסולרית" הייתה צעד "לא מחושב" שפגע "בעקרונות שפורטוגל ושותפיה האירופיים נטלו על עצמם באזור שנגן".
לאחר הכניסה, ניתן היה להיכנס ל"משטר הכללי לקבלת אשרות שהייה, כאשר רישום הבעת עניין והבטחה בלבד של חוזה עבודה מספיקים לצורך זה".
בשנת 2019 נעשה תיקון נוסף לסעיפים 88 ו-89, שאפשר להסדיר מהגרים כל עוד "מצבם בביטוח הלאומי הוסדר במשך לפחות שנים עשר חודשים".
"עם שינויים אלה, האפשרות לכל אזרח זר להישאר בשטח הלאומי, גם אם נכנס למדינה באופן לא חוקי, הוכרה בבירור", נכתב בצו החוק שפורסם כעת.
הממשלה אומרת כי חל "גידול אקספוננציאלי בבקשות להכשרה באמצעים אלה אשר, למרבה הצער, משמשות במידה רבה ככלי בידי רשתות פשע הקשורות בסחר בבני אדם וסיוע להגירה בלתי חוקית".
לדברי הממשלה, שינויים אלה "תרמו רבות לאפקט קריאה מעוות, מכיוון שהם פתחו את הדרך למעגלי הגירה מסוימים עם הבטחות לכניסה ולהסדרה במדינה חברה באיחוד האירופי עבור מהגרים במצב לא סדיר, לעתים קרובות תוך מתן תנאים לפגיעות ברורה".
"השימוש לרעה והשיטתי במנגנון זה, בצירוף הדרישה העצומה, התלאות של התהליך הממושך לביטול שירות הזרים והגבולות והחלוקה הלא יעילה של משאביו ותפקידיו בין גופים שונים קיימים ועתידיים, תרמו למצב בו נמצאת המדינה", נכתב בצו החוק שפורסם כעת.
לפיכך, צו החוק מורה על "ביטול מכשירי אשרת השהייה המבוססים על הבעת עניין בלבד, תוך הגנה על מצבם של אזרחים זרים שכבר החלו בהליכי אשרת שהייה במסגרת מכשירים אלה".
צו החוק הוכרז ביום שני אחר הצהריים בשעה 16:45 על ידי ראש הממשלה, אושר על ידי הנשיא פחות משלוש שעות לאחר מכן ופורסם ממש לפני חצות כדי להיכנס לתוקף היום.
נשיא הרפובליקה, מרסלו רבלו דה סוזה, נימק את החקיקה המהירה, "בהתחשב במצב הדחוף ביותר של הסדרת אלפי מקרים תלויים ועומדים של אשרות שהייה".
תוכנית הפעולה להגירה, שאושרה על ידי מועצת השרים, כוללת את "סיום המשטר החריג שאפשר כניסה ללא כללים, תוך ביטול ההליך המכונה הבעת עניין", שנחשב ל"דלת פתוחה ומקור למקרים רבים תלויים ועומדים".
התוכנית כוללת גם "חיזוק יכולת המענה והעיבוד של נציגויות הקונסוליה שזוהו כעדיפות", עם תגבור של 45 אנשים ב-15 מדינות, רשימה הכוללת את כל מדינות הקהילה של המדינות דוברות הפורטוגזית (CPLP).
בין 41 הצעדים המפורטים בתוכנית, ישנה גם הפיכת אשרת התנועה הנוכחית למהגרים מ-CPLP לאשרה קהילתית (שנגן), המאפשרת תנועה ברחבי האיחוד האירופי, והקמת יחידת זרים וגבולות (UEF) במשטרה כדי לעקוב אחר נוכחות המהגרים ולהקים מוקדי חירום.