אוניברסיטת קוימברה יוצרת טיפול המסיר תרופות משפכים באמצעות צדפות

חוקרים מאוניברסיטת קוימברה (UC) פיתחו טיפול חדשני המשתמש בביופילטרציה של הצדפה האסיאתית כדי להסיר תרופות משפכים, כך הודיע המוסד היום.

עבודה זו, של קבוצת חוקרים מהפקולטה למדע וטכנולוגיה של UC (FCTUC), בשיתוף עם הפקולטה לרוקחות של UC (FFUC), מתפתחת כחלק מהפרויקט "פיתוח אסטרטגיות ביופילטרציה להשבת מים", אחד הזוכים במהדורה הרביעית של פרסי פרויקט הזרעים של אוניברסיטת קוימברה למחקר מדעי בין-תחומי.

הפרויקט "מטרתו לנצל את הצדפה האסיאתית, לתת לה יישום ובו זמנית לסייע במאבק נגדה, מכיוון שהיא מין פולש", במטרה להסיר תרופות משפכים, מה שמאפשר לעשות בהם שימוש חוזר בצורה בטוחה יותר, מסביר ז'ואו גומס, חוקר במרכז להנדסה כימית ומשאבים מתחדשים לקיימות במחלקה להנדסה כימית, המצוטט בהודעה לעיתונות של UC.

עד כה בוצעו ארבעה ניסויים מעבדתיים, בהם נבדקה יעילות התהליך הזה למשך 24 ו-48 שעות וגם עם צדפות בשימוש חוזר, ו-17 תרכובות השייכות לשש קבוצות פרמקו-טיפוליות שונות זוהו, מתוכן 11 הוסרו בהצלחה על ידי הצדפות, חושף פרופסור אנדרה פריירה מ-FFUC, המצוטט גם הוא בהודעה לעיתונות.

לדברי חוקרי הפרויקט, אין הבדל משמעותי בזמנים שנבדקו.

"קיבלנו שיעור הסרה ממוצע של 44% ב-24 שעות וב-48 שעות האחוז היה 46, כלומר, העלייה בזמן לא הובילה להבדלים משמעותיים," מה ש"למרות שזה נשמע מופשט, זה דבר טוב, כי זה אומר שנפח המים שיש לשמור בטיפול קטן יותר," הם מבטיחים.

"המערכת הזו עובדת היטב בבירור," הם מדגישים.

לדברי ז'ואו גומס, "האתגר הגדול היה לבנות ביופילטר יעיל שיאפשר לשמור על הצדפה, כי כמין פולש חשוב שהיא לא תשוחרר לסביבה, אלא רק למים המטופלים".

מטרת הפרויקט הזה היא למנוע בעיות סביבתיות עתידיות, אך גם בעיות בריאות של בעלי חיים ובני אדם, שלדברי אנדרה פריירה, הם גורמים בלתי נפרדים, כאשר סוגיית התרופות היא דוגמה טובה.

"מה שקורה הוא שאחרי שאנחנו לוקחים אותן, הן הולכות למט"ש [מתקן טיפול בשפכים] ומשם לנהר, משפיעות על המערכת האקולוגית של בעלי החיים, הסביבה ומאוחר יותר על בריאותנו, דרך מי הנהר שנלקחים לצריכה אנושית."

"תמיד חשוב להבין שאנחנו עובדים על שלושת ההיבטים האלה, שהם בלתי נפרדים," הוא מסכם.

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם