חברת הבריאות הדיגיטלית הפורטוגזית iLoF קיבלה כ-1.5 מיליון אירו מסוכנות החדשנות הממשלתית הבריטית "Innovate UK" למחקר טיפול במחלת האלצהיימר, כך הוכרז היום.
החברה העוסקת בטכנולוגיה עמוקה, שבסיסה בפורטו, אמרה בהודעה כי תשתמש בפלטפורמת הבינה המלאכותית (AI) שלה לתמיכה במחקר טיפולים יעילים למחלת האלצהיימר.
הפלטפורמה Optomics®, שפותחה על ידי iLoF, מכילה תהליך לא פולשני של ניתוח קליני, המשתמש בטכנולוגיה המשלבת פוטוניקה עם ניתוח מסיבי של נתונים מולטימודליים.
לדברי החברה, "הפלטפורמה תשמש ב-Bio-Hermes-002, מחקר בינלאומי שמחולל מהפכה במחקר ובטיפול באלצהיימר, והוא החקירה השאפתנית ביותר של מחלה זו עד כה".
iLoF נבחרה למחקר קליני זה באמצעות תוכנית "חוזים לחדשנות" של Innovate UK, התומכת בארגונים מהמגזר הציבורי במציאת תשובות לאתגרים מורכבים על ידי מימון פתרונות טכנולוגיים חדשים.
המחקר Bio-Hermes-002 מובל על ידי קרן הפלטפורמה העולמית לאלצהיימר (GAP), ארגון אמריקאי המוקדש להאצת הזמינות של טיפולים חדשניים להפרעות נוירולוגיות, ומתקיים כעת ביותר מ-30 מרכזים קליניים בארצות הברית, קנדה ובריטניה.
במחקר זה עם יותר מאלף משתתפים, נעשה שימוש בביומרקרים דיגיטליים ודמיים כדי לסייע בהרחבת הידע המדעי על המחלה.
"הנתונים שיופקו יעובדו על ידי פלטפורמת Optomics® של iLoF, המסוגלת לקצר תקופות ניתוח ולחולל מהפכה בהיקף המידע המסופק, ולספק סינון מטופלים אנושי מדויק יותר ומותאם אישית," מציינת החברה.
החברה מדגישה כי שילוב פלטפורמה זו ב-Bio-Hermes-002 מבטיח "לשפר את שיכוב המטופלים, ופוטנציאלית להפחית טעויות סינון בניסויים קליניים ולשפר את יעילות המחקר במחלת האלצהיימר".
"על ידי תפעול והנגשה של ניתוח ביומרקרים מהיר יותר, מדויק יותר ובעלות נמוכה יותר, הטכנולוגיה של iLoF מתכנסת עם מטרת המחקר: להאיץ את הפיתוח של טיפול ואבחון מתקדם למחלת האלצהיימר," הוא מדגיש.
במחלה שעדיין אין לה תרופה זמינה לאוכלוסייה הכללית, אבחון מוקדם של אלצהיימר הוא קריטי, שכן הוא מאפשר לאנשים המושפעים לנקוט באמצעים למיתון התקדמותה, הוא מוסיף.
ביומרקרים דיגיטליים ודמיים מנבאים כיצד הפתולוגיה המוחית קשורה לחלבוני טאו ואמילואיד, הנמדדים כיום על ידי סריקות PET (טומוגרפיה בפליטת פוזיטרונים).
"סינונים והשוואות אלה יכולים להציע אלטרנטיבות יעילות ופחות פולשניות לאבחון דמנציה," אומרת החברה, ומוסיפה כי מחקר זה מטרתו לכלול מגוון מגוון של אנשים, מליקוי קוגניטיבי קל, ועד מחלת אלצהיימר מתונה, לביקורות קוגניטיביות נורמליות.
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), בכל שנה יש 10 מיליון אבחונים חדשים של אלצהיימר, מחלה קוגניטיבית ניוונית ללא מרפא, המזוהה כגורם המוות השביעי בעולם.
ארגון הבריאות העולמי מעריך כי 55 מיליון אנשים מעל גיל 65 בעולם סובלים מדמנציה, המתבטאת בצורות שונות, כאשר אלצהיימר היא הנפוצה ביותר, וצופה 139 מיליון עד שנת 2050.