תחיית הקהילה היהודית בפורטו

מאת: גבריאלה קנטרגי, נשיאת בני ברית פורטוגל

פורטו, מוקד החיים היהודיים בפורטוגל, מחזיקה באחד מבתי הכנסת המפוארים ביותר באירופה, קדורי מקור חיים, המפורסם בחגיגת יום כיפור עם כאלף אנשים מתפללים בקול רם.

בלב הקהילה היהודית בפורטו, פורטוגל, נמצא יליד ברוקלין המכונה בחיבה "הבוס". בגיל 95, מרילין פליטרמן מבקרת באופן קבוע בבית הכנסת המרכזי, מנגנת פסנתר בלהקת ג'אז ונוהגת מדי יום במכונית הקבריולט שלה. היא מקור השראה לקהילה שנותרה רדומה במשך כמעט מאה שנה, אך בקצת יותר מעשור התחדשה מבחינה דתית, תרבותית, חינוכית ופילנתרופית. פליטרמן מספרת מה ראתה כשהגיעה לפורטו ב-1970: "במקום קהילה של מיליון יהודים, היו המשפחה שלי, שלוש או ארבע משפחות נוספות, זה הכל."

המטה של הקהילה היהודית בפורטו, אחד מבתי הכנסת המפוארים ביותר באירופה, הנקרא קדורי מקור חיים, מפורסם כיום ביום הכיפורים שהוא חוגג מדי שנה, עם כאלף אנשים מתפללים בקול רם בו-זמנית. חברים מכ-30 מדינות וצעירים רבים מפיחים חיים באווירה הנפלאה הזו. מבקר יהודי שביקר ביותר מ-55 מדינות כתב על הקהילה: "אנו לא חושבים ששמענו אי פעם תפילות ושירים כה נלהבים בבית כנסת קודם לכן. זה לא רק עוצמת הקולות המתפללים באחדות שריגשה אותנו כל כך, אלא גם הסמליות של כל כך הרבה יהודים המתקבצים בבית כנסת במדינה שנפגעה קשות מהאינקוויזיציה."

חינוך, תרבות והיסטוריה

מה שבולט ביותר בקהילה זו הוא ההצלחה שלה בקידום התרבות והידע של ההיסטוריה היהודית. "הימים האירופיים של התרבות היהודית", הנחגגים זה עשרים שנה ביום ראשון הראשון של כל חודש ספטמבר, קיבלו נראות גדולה עוד יותר מהרגע שהקהילה היהודית של פורטו החליטה לחגוג יום זה, מציגה חיים יהודיים מלאים: בתי כנסת, מוזיאון שואה, מוזיאון יהודי, קולנוע, סרטים היסטוריים, גלריות אמנות, מסעדות כשרות, מקהלה ליטורגית, הרצאות, השקות ספרים ועוד הרבה יותר.

מוזיאון השואה בפורטו שהוקם על ידי הקהילה היהודית של פורטו
מוזיאון השואה בפורטו שהוקם על ידי הקהילה היהודית של פורטו

לא שכיח שקהילה יהודית מפקחת על מוזיאון שואה, במיוחד כזה שאירח בשלוש שנים בלבד 150,000 מתבגרים, מתוך כמיליון בלבד שחיים במדינה. פורטוגל הייתה ניטרלית במלחמת העולם השנייה ובזיכרון היהודי, ידועה בעיקר בגירוש היהודים והאינקוויזיציה (1536-1821). הקהילה הקדישה מוזיאון יהודי לזכר תקופת האינקוויזיציה, וכן סרט תיעודי בשם "1618", שזכויותיו נמכרו לחברות תעופה במדינות ערב ומוסלמיות ולסמואל גולדווין פילמס בארצות הברית. המטרה היא לקדם את ההיסטוריה היהודית על כל ממדיה.

הסרט התיעודי האחרון של הקהילה נוצר באפריל השנה: "1506 – רצח העם של ליסבון", זמין ביוטיוב ובוימאו באנגלית, צרפתית, ספרדית, פורטוגזית ועברית. הכתובית האחרונה בסרט זה אומרת שהטבח "אינו מוזכר בתוכניות הלימודים ונשכח". למעשה, מעטים יודעים היום שבירת פורטוגל הייתה זירה לאחת מפעולות רצח העם הגדולות ביותר באירופה נגד יהודים הרבה לפני השואה. כ-4,000 איש מכל הגילאים נהרגו ונשרפו חיים, עם קונוטציות רשעות.

"הצעיר ביותר היה בן עשר, המבוגר ביותר בן 110 ואספינוזות רבות נושאות את שמם על האנדרטה הזו. כמה שנים מאוחר יותר נולד ברוך שפינוזה באמסטרדם", מדגיש מייקל רותוול, נכד ליהודים גרמנים שנרצחו באושוויץ ומנהל שני המוזיאונים של הקהילה, ליד אנדרטה המזכירה את הטבח הזה. שמות סבו וסבתו חקוקים ב"אולם הזיכרון שבו מוצגים שמותיהם של אלפי קורבנות".

לקהילה יש הסכמים עם בתי ספר בכל רחבי המדינה, המוזיאונים הם בחינם ואנו לעתים קרובות משלמים על התחבורה של הילדים מבית הספר, למקרה שלא יוכלו להרשות לעצמם את הנסיעה. המוזיאונים של הקהילה היהודית בפורטו ממלאים תפקיד לאומי חשוב, כמו גם גלריית האמנות שלה, הספרייה היהודית הגדולה ביותר בחצי האי האיברי ומתקנים תרבותיים אחרים. הסרטים ההיסטוריים, מצידם, מכוונים להגיע לקהל בינלאומי.

2,000 הילדים היהודים הגולים

חנוכת בית הקברות היהודי בפורטו, בשנת 2023, הייתה אירוע בעל סמליות עצומה. השטח הירוק, הכולל מה שנראה כמו הר הזיתים, נקרא קמפו דה איגואלדדה יצחק אבואב, בהתייחסות לסמכות היהודית הגבוהה ביותר בעולם כאשר היהודים גורשו מספרד. המלך באותה תקופה, ד. ז'ואו השני, החליט לנצל את האירוח של פורטוגל ודרש שכל אדם שמגיע לממלכה ישלם שמונה קרוזדוס, תחת איום של הפיכה לעבד. רבים לא יכלו לשלם אותם, ובשנת 1493, המלך הורה על חטיפתם של 2,000 ילדים יהודים מתחת לגיל שמונה ושלח אותם עם פושעים קשוחים לאיים האפריקאיים סאו טומה ופרינסיפה, 7,500 ק"מ מליסבון.

כיום, הקהילה היהודית של פורטו מפיקה את הסרט התיעודי "2,000 הילדים היהודים הגולים", שהבכורה שלו תתקיים ב-2024. פרויקט הפצה נוסף הוא הספר "אלפיים שנות הקהילה היהודית של פורטו, כרונולוגיה 1923-2023", המסביר את ההיסטוריה של קהילה עתיקה שגורשה בסוף המאה ה-15 ואחרי מאות שנים של אינקוויזיציה, נוסדה מחדש רשמית ב-1923.

Barros Basto

בית הכנסת המרכזי נוצר הודות לתרומות מהקהילה הספרדית העולמית ולמאמציו של קפטן בצבא הפורטוגזי, ברוס בסטו, שגורש מהצבא ב-1937 על מילת חלק מתלמידיו, מעשה שנחשב לא מוסרי על ידי בית הדין הצבאי. לכן בסטו מכונה "הדרייפוס הפורטוגזי". הקהילה היהודית באותה תקופה, שהייתה מורכבת כולה מאשכנזים ומנתה כארבעים איש, ראתה ברדיפת מנהיגה סימן לכך שזמנים מסוכנים מתקרבים, והקהילה כמעט נכנסה למחתרת. בעשורים שלאחר מכן, לבית הכנסת הגדול כמעט ולא הייתה פעילות והוא התקיים בשקט. רצף אירועים זה הוליד סרט המבוסס על אירועים אמיתיים, "ספרד", שהקהילה יצרה לפני מספר שנים וזמין ביוטיוב.

התאוששות של קהילה

בית הכנסת היה כמעט בניין רפאים בתחילת 2012, כאשר המעט חברי הקהילה שיפצו את המבנה העצום ושכנעו מלון סמוך לפתוח מסעדה "כשרה" לשרת תיירים יהודים. המלון הסכים לשלם לרב מישראל לארגן את העבודה הזו, ופתאום לקהילה היה מלון, מוסד מזון יהודי, תיירים יהודים ומנהיג דתי. באותו זמן, הקהילה ביקשה מאוניברסיטה מקומית לספק קורסי רפואת שיניים לסטודנטים צרפתים צעירים, בהתחשב במחסור במקומות באוניברסיטאות בצרפת ובביקוש הגבוה.

ארוחת חג סוכות בקהילה היהודית של פורטו
ארוחת חג סוכות בקהילה היהודית של פורטו

כיום, בקהילה יש 300 סטודנטים צרפתים צעירים והיא יצרה עבורם בית כנסת שני, וגם עשתה הסדרים עם חב"ד ליובאוויטש שזוג ספרדי מהארגון הזה יתיישב בפורטוגל כדי לענות על צורכיהם הרוחניים. בנוסף, בני ברית של פורטוגל, אחד מהסקציות של הקהילה היהודית של פורטו, כולל חברים מכל פורטוגל ומכל היבשות. הוא מגן לא רק על זכויות האדם בכלל, אלא גם על זכויות האדם של יהודים, שלעתים קרובות נשכחות. עבודתו מתבצעת בשיתוף פעולה עם המצפה הבינלאומי לזכויות אדם שבסיסו בפורטוגל. מאות תלמידי בית ספר פורטוגזים מציינים את ליל הבדולח בפורטו.

לפני עשר שנים, כאשר נשאל מדוע אנטישמיות אינה אנדמית בפורטוגל, סמואל ינובסקי, חבר לשעבר בקהילה היהודית של פורטו, ענה בפשטות: "כי אין מספיק יהודים". ינובסקי בא ממשפחה בלארוסית שברחה מהפוגרומים הסמוכים ותמיד זכר את היום שבו נכח בפתיחת בית הכנסת קדורי מקור חיים ב-1938, בזמן שבתי כנסת בכל אירופה סגרו את דלתותיהם. בגיל 90, הוא חשב ש"הקהילה חייבת להשקיע בתרבות, היסטוריה וחב"ד, כי יש לה הרבה ילדים והיא תבטיח את המשכיותנו כעם". חב"ד, שבסיסה בניו יורק, היא ארגון שעמו הקהילה היהודית של פורטו משתפת פעולה במספר רמות, בארבע עשרה מדינות, כולל אוסטרליה, הודו, דרום אפריקה, סין ואוקראינה. במשך שנים, ארוחות שבת מוגשות באזורים רבים בעולם. מקוואות, בתי כנסת ובתי קברות נבנו. אין זה מפתיע שהקהילה היהודית של פורטו הייתה הממנת העיקרית של מרכז חב"ד הגדול ביותר באירופה, הממוקם בקשקאיש, ליד ליסבון, תוך חיזוק תפקידה המדהים בקידום התרבות היהודית בפורטוגל.

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם