נציגי הדיפלומטיה והקהילה הישראלית הבכירים בפורטוגל קראו היום לתמיכה רבה יותר מצד הממשלה והעם הפורטוגלי בחילוץ החטופים המוחזקים בידי החמאס בעזה ובמאבק באנטישמיות.
בטקס בבית הכנסת בליסבון לציון יום השנה הראשון לטבח בדרום ישראל שבוצע על ידי החמאס, ובנוכחות שר החוץ פאולו רנגל, השגריר המיועד של ישראל בפורטוגל, אורן רוזנבלט, הזכיר את החטופים שהתנועה האסלאמית עדיין מחזיקה בעזה, ובפרט את הישראלי-פורטוגלי עידן שתיוי, שמותו אושר היום.
"אני קורא לממשלה הפורטוגלית לפעול לשחרור כל החטופים, כולל אזרחים פורטוגלים שנמצאים תחת אחריותה הישירה של ממשלת פורטוגל", אמר הדיפלומט בנאום בפורטוגזית בפני נציגי מפלגות ודיפלומטים, בנוסף לקהילה הישראלית.
לדברי רוזנבלט, אמו של עידן שתיוי הגיעה שלוש פעמים לפורטוגל ונפגשה עם נשיא המדינה: "היא עשתה כל מה שאפשר למען בנה, זה מאוד עצוב".
בהודותו לעם ולממשלת פורטוגל על התמיכה שניתנה עד כה, הדיפלומט ביקש יותר. "ראשית, תמיכה רוחנית. אנו מבקשים – כאן בבית הכנסת – מהעם הפורטוגלי להתפלל למען ישראל ובמיוחד לשובם הבטוח של כל החטופים. אבל גם תמיכה פוליטית מהעם ומהממשלה (…). זה הזמן להראות סולידריות עם ישראל, להראות שאין מקום, במיוחד בפורטוגל, לאנטישמיות", אמר הדיפלומט.
ה-7 באוקטובר, אמר, הוא "האירוע הנורא ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל", עם "סצנות שמזכירות את השואה הנאצית", ולאחריו באו התקפות מתמשכות מצד בעלות הברית האזוריות של איראן – החיזבאללה מלבנון, החות'ים מתימן וקבוצות אחרות בעיראק ובסוריה – למרות שאין "שום מחלוקת טריטוריאלית".
"המחלוקת היחידה [עם איראן] היא שבעוד הם רוצים להרוג אותנו, אנחנו רוצים לחיות", אמר רוזנבלט.
באותו קו, דוד בוטלהו, נשיא הקהילה היהודית בליסבון (CIL), הבחין בין קורבנות החמאס – של "אלימות טהורה, חסרת הבחנה, שנאה לשם שנאה, קיצוניות לשם קיצוניות" – לבין אחרים שנפגעים "באופן עקיף" בהתקפות הישראליות נגד אותה תנועה ושזכו לגינוי מצד האו"ם וקריאות לריסון אפילו מצד כמה מבעלות הברית העיקריות של תל אביב.
"ישראל, עם זאת, עושה מאמץ להפחית את הנזק העקיף, [בעוד] החמאס עושה מאמץ להגדיל את הנזק", אמר נשיא ה-CIL.
"כמובן שניתן לבקר את ממשלת ישראל ולהעיר הערות, אבל הביקורת וההערות לממשלה לא יכולות בשום מקרה לשמש כדי לא לתמוך בישראל, הדמוקרטיה היחידה באותו אזור שחולקת את ערכי המערב", אמר בוטלהו.
בטקס שמילא את בית הכנסת שערי תקווה, עם רגעים רבים לזכר קורבנות ה-7 באוקטובר, נשיא ה-CIL מתח ביקורת על האו"ם ועל המזכ"ל שלו, בצטטו את המשפט שלו "מזכרון רע מאוד" שהתקפת החמאס "לא צצה מהריק".
"מבוכי המנהרות ברצועת עזה ששימשו ועדיין משמשים את החמאס כמרתפים לא נולדו מהריק, מישהו שילם עליהם", אמר.
בוטלהו הציע "לעקוב אחר עקבות המיליונים כדי לדעת מי בנה תשתיות אלה", כדי לקבוע אחריות, וטען כי "עסקי הטרור" נהנים מ"כספים של מדינות חברות" באו"ם ומדינות שעומדות בראש ארגונים שלו.
הוא גם ביקר את ה"הטיה כה גדולה ועמוקה" האנטי-ישראלית באו"ם, אך גם של אנטוניו גוטרש, שהוכרז בשבוע שעבר כ'פרסונה נון גרטה' על ידי תל אביב, בעקבות התקפת איראן עם כמעט מאתיים טילים נגד ישראל.
"הבכיר באו"ם מוכן לגנות את ישראל וקל לו כל כך לגנות את מי שתוקף את ישראל. שתי המשקלות והמידות הללו, הצורה הפושרת, הביישנית והנטולת קפאין הזו לגנות את התוקפים ולהאשים את הנתקפים בהתקפות שהם סובלים מהן חייבת לזכות לביקורת מכל העולם", אמר רוזנבלט.
בסוף הטקס, שר החוץ לא מסר הצהרות.