מומחית למדע המדינה מצביעה על הידרדרות המצב הפוליטי במדיירה

חוקרת מדע המדינה טרזה רואל טענה היום כי המצב הפוליטי במדיירה הידרדר מאז ינואר והדגישה שדחיית ההצבעה על הצעת אי-האמון נגד הממשלה האזורית הייתה "הפרה גסה" של התקנון.

בהצהרות לסוכנות הידיעות לוסה, המומחית הפוליטית טענה שמה שקורה במדיירה הוא "שירות רע לדמוקרטיה" ו"הידרדרות של המוסדות הפוליטיים", כאשר מספר חברי ממשלה הוגדרו כחשודים והאסיפה המחוקקת מבצעת "הפרה גסה" של תקנונה שלה.

לדברי החוקרת, מאז ינואר, כאשר נשיא ממשלת מדיירה, מיגל אלבוקרקה, הוגדר כחשוד בחקירה על חשדות לשחיתות, "המצב הפוליטי במדיירה הידרדר ותפקוד המוסדות עצמם היה נתון לאי-סדרים מסוימים".

"מאז שנודע שמיגל אלבוקרקה הוגדר כחשוד (…) עובדה זו הובילה לבחירות מוקדמות במאי השנה, ומאז אותו רגע, חוסר היציבות היה לאבן הפינה ואפיין את תפקוד המערכת הפוליטית במדיירה והמוסדות עצמם", אמרה.

אחרי הבחירות האחרונות, הסוציאל-דמוקרטים איבדו, בפעם הראשונה בעידן הדמוקרטיה והאוטונומיה, את הרוב המוחלט באסיפה המחוקקת של האזור האוטונומי.

טרזה רואל הדגישה שממשלת המיעוט של ה-PSD התקשתה "למצוא הסכמות רחבות יותר" ולמרות שכמה מפלגות תרמו לאישור תוכנית הממשלה והתקציב לשנה זו, הממשל בראשות מיגל אלבוקרקה "היה נתון לביקורת מסוימת וחוסר יציבות".

החוקרת ציינה גם שהגדרת ארבעה מזכירים אזוריים כחשודים בהליכים משפטיים שונים, כמו גם הביקורת על הניהול הפוליטי של השריפה הגדולה שפקדה את מדיירה באוגוסט, "העמיקו את מה שכבר היה מצב שברירי".

הגשת הצעת אי-האמון על ידי מפלגת צ'גה ב-6 בנובמבר הייתה, לדברי המרצה למדע המדינה, "שיא של מספר אירועים" ו"מספר אפיזודות".

בינתיים, ביום חמישי, פרלמנט מדיירה אישר, במליאה, ברוב קולות, בקשה מהנשיא המאשרת החלטה של ועידת נציגי המפלגות לדחות את הדיון בהצעת אי-האמון לאחר התקציב ל-2025.

טרזה רואל אינה מטילה ספק שתקנון האסיפה המחוקקת "ברור" בקביעה שהצעת אי-האמון חייבת להיות מוצבעת תוך שמונה ימי עבודה מהגשתה, במקרה זה עד ה-18 בנובמבר.

"ולכן, כרגע יש בלבול מכוון במימד התהליכי של תפקוד המוסדות", ציינה.

"האסיפה עצמה […] תקיים דיון על תקציב אזורי, תעמיד אותו להצבעה, ביודעה שביום שאחרי או בשבוע שאחרי תהיה הצעת אי-אמון לדיון שעשויה להתקבל?" שאלה.

המומחית לאוטונומיות אזוריות הזהירה גם שאם בית המשפט יפסוק לטובת צ'גה, שהודיעה ביום חמישי שתפנה לבתי המשפט כדי לבטל את דחיית הצעת אי-האמון, "כל הפעולות שנעשו אחר כך עלולות להיות מוטלות בספק, כולל התקציב עצמו".

"לכן, הכל פתוח. איננו יודעים את מהלך האירועים בימים הקרובים. עכשיו, מה שאנחנו יודעים ושהוא עובדתי, […] הוא שהייתה אי-עמידה והפרה של כלל, ובדרך זו, תפקוד המוסדות עצמם חסם את תפקוד הדמוקרטיה עצמה", הדגישה.

MS

כןEdit

בנוגע לעמדתו של אלבוקרקה שהוא מחזיק בלגיטימציה ושניצח בכמה בחירות בחודשים האחרונים, הן פנימיות והן אזוריות, טרזה רואל ציינה ש"דמוקרטיה אלקטורלית ובחירות הן תנאי הכרחי לתפקוד הדמוקרטיה, אך אינן תנאי מספיק", והדגישה ש"שערוריית שחיתות […] היא אחד מהגורמים שמפילים ממשלות ושרים, פחות במדיירה".

אם כוונות ההצבעה שפורסמו יתממשו, להצעת אי-האמון מובטח רוב עם קולות ה-PS, JPP, צ'גה ו-IL, שיחד יש להם רוב מוחלט. בפרלמנט יש גם, מלבד ה-PSD, את ה-CDS-PP (עם הסכם עם הסוציאל-דמוקרטים) וה-PAN.

אישור הצעת אי-האמון יגרור את התפטרות הממשלה האזורית והישארותה בתפקיד עד לכניסתו של צוות חדש.

במידה ויש לכם עדויות ומידע לשתף אותנו בנושא אתם מוזמנים לשלוח אותו אלינו  למייל של המערכת:

ne**@po************.com

אוהבים את פורטוגל ? שתפו בקליק

מאמרים נוספים

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם