מהדורת השנה של דירוג הכישרונות העולמי כבר ידועה. פורטוגל יורדת שמונה מקומות באטרקטיביות ושניים בהשקעה ופיתוח, אך מצליחה לעלות שישה מקומות במיומנויות.
פורטוגל איבדה אטרקטיביות בכל הנוגע לעובדים מיומנים. במהדורת השנה של דירוג הכישרונות העולמי של בית הספר למנהל עסקים השוויצרי IMD, היא מדורגת במקום ה-45 מתוך 67 מדינות במדד זה. זה מקביל לירידה של שמונה מקומות.
"האטרקטיביות רשמה את הירידה הגדולה ביותר, כאשר פורטוגל מדורגת במקום ה-45, לאחר שהייתה במקום ה-37 ב-2023, ה-40 ב-2022 וה-30 ב-2021", מסביר בית הספר בהודעה שנשלחה למערכות. בריחת הכישרונות שהמדינה חווה – עם אלפי צעירים מיומנים שמהגרים – היא אחת הסיבות המסבירות ירידה זו, מציין ה-IMD.
מבין 67 המדינות שנבדקו, שוויץ היא זו שזוכה במדליית הזהב באטרקטיביות לכישרונות, מבססת את מעמדה המוביל. משלימות את הפודיום גם שתי חוזרות: אירלנד (במקום השני בדומה למהדורה האחרונה) והולנד (נשארת במקום השלישי).
בצד השני של הטבלה, מונגוליה (מקום 67), ארגנטינה (מקום 66) וונצואלה (מקום 65) הן המדינות שיוצאות הכי גרוע בתמונת האטרקטיביות לכישרונות מיומנים.
המיומנויות הפורטוגליות משתפרות
חשוב לציין שאטרקטיביות אינה המדד היחיד שנמדד על ידי IMD בדירוג הגלובלי שלו. ובתחומים אחרים פורטוגל אפילו הצליחה לשפר את ביצועיה בהשוואה למהדורה של השנה שעברה.
זה המקרה של המדד הנוגע להכנה, כלומר זמינות של כישורים ומיומנויות בכישרון. במקרה זה, המדינה רשמה "שיפור משמעותי". מדובר בעלייה של שישה מקומות לעומת השנה שעברה, ומגיעה כך למקום ה-21 מבין אותן 67 מדינות.
במסגרת מדד זה, יש לציין שיפורים בחינוך בתחום הניהול, שעלה תשעה מקומות (למקום ה-11), ובמיומנויות השפה, "שממשיכות לענות על צרכי העסקים, ותופסות אפילו את המקום התשיעי הגלובלי". יש, עם זאת, "מקום לשיפור" בניסיון הבינלאומי ובכישורי המנהלים הבכירים הזמינים. באשר להשוואה עם שאר המדינות, סינגפור בולטת במדד הנוגע להכנה. אחריה איחוד האמירויות הערביות ושוויץ. במקרה זה, תחתית הטבלה מאוכלסת על ידי ברזיל, בולגריה ומונגוליה.
מלבד זאת, השיפור של פורטוגל במדד זה היה הסיבה העיקרית לכך שהיא שמרה על מיקומה (מקום 25) בדירוג הגלובלי של תחרותיות הכישרונות, מסביר ה-IMD. בראש הטבלה הזו נמצאות שוויץ, סינגפור ולוקסמבורג, שהן, לפיכך, "שלוש הכלכלות התחרותיות ביותר בכישרונות ברמה העולמית מבין 67 המדינות שנבדקו".
מו"פ עם נסיגה של שני מקומות
באשר למדד הנוגע להשקעה ופיתוח, פורטוגל ירדה מהמקום ה-27 למקום ה-29, "בשל ירידות קלות ביחס תלמידים למורה בחינוך היסודי והתיכון", מדגיש ה-IMD. זאת "למרות הביצועים הטובים שדווחו במיוחד בחינוך התיכון", הוא מציין.
"הכשרת העובדים נשארת כחולשה העיקרית, במקום ה-61, ונחשבת לעדיפות עבור החברות", מוסיף בית הספר למנהל עסקים, שמכין דירוג זה בשיתוף פעולה, בפורטוגל, עם Porto Business School.
כישרון צוין על ידי חברות פורטוגזיות כאחד מהקשיים העיקריים שלהן בזמן הנוכחי. מצד אחד, יש מחסור בעובדים במגזרים רבים, ומצד שני, ממשיך להתקיים פער בין המיומנויות הזמינות לבין אלה שהמעסיקים זקוקים להן.
כתבה ישנה שלנו באותו ההקשר: